TP 827-1 Vedení trubní dálková


02 –Venkovní vodovody

Potrubí betonové netěsněné

Potrubím betonovým netěsněným se rozumí potrubí kladené bez jakéhokoliv těsnění. Obsahem standardu je úprava rýhy, výběr, přezkoušení a očištění trouby, spuštění na dno výkopu ručně nebo autojeřábem, sesazení ve spoji, vyrovnání ve směru a spádu a zajištění v osazené poloze.

Potrubí betonové s polodrážkou těsněné cementovou maltou

Potrubím betonovým s polodrážkou se rozumí potrubí z trub opatřených perem a polodrážkou těsněné maltou cementovou. Obsahem standardu je kontrola a vyrovnání lůžka, výběr, přezkoušení a očištění trouby, spuštění na dno výkopu, vyrovnání ve směru a spádu, očištění konců trouby, nanesení malty na dosedací plochu polodrážky, osazení trouby ve spoji, odpojení závěsného nářadí, zaplnění spár maltou, kontrola utěsnění, směru a výšky potrubí, zajištění v osazené poloze.

Potrubí betonové hrdlové těsněné ucpávkou

Potrubím betonovým hrdlovým těsněným ucpávkou se rozumí potrubí z trub opatřených hrdlem, těsněným provazcem konopným a cementovou maltou. Obsahem standardu je kontrola a vyrovnání lůžka, případné vykopání montážních jamek, výběr, přezkoušení a očištění trouby, spuštění na dno výkopu, vyrovnání ve směru a spádu, zasunutí konce trouby do hrdla, utěsnění do poloviny hloubky hrdla provazcem včetně jeho přípravy, utěsnění zbytku hrdla cementovou maltou, zatření spár a uhlazení spoje, zajištění v osazené poloze.

Potrubí betonové hrdlové těsněné pryžovým kroužkem

Potrubím betonovým hrdlovým těsněným pryžovým kroužkem se rozumí potrubí z trub opatřených hrdlem, těsněným pryžovým kroužkem. Obsahem standardu je kontrola a vyrovnání lůžka, případné vykopání montážních jamek, výběr, přezkoušení a očištění trouby, spuštění na dno výkopu, kontrola hrdla a konce trouby, očištění, vysušení, namazání a zasunutí pryžového kroužku, zvednutí trouby, příprava a osazení montážního zařízení, zasunutí a zajištění trouby, odepnutí závěsného zařízení, kontrola utěsnění a úprava směru, uvolnění a přesunutí montážního zařízení.

Betonové tvarovky na potrubí z trub hrdlových

Betonové tvarovky slouží ke změně profilu nebo směru betonového hrdlového potrubí nebo ke vzájemnému napojení více trub o stejném nebo různém profilu. Obsahem standardu je výběr, očištění a přezkoušení tvarovky, spuštění do výkopu, zasunutí do hrdla a zajištění ve směru a spádu, utěsnění do poloviny hrdla provazcem, utěsnění zbytku hrdla cementovou maltou se zatřením a uhlazením spár.

Betonové útesy s hrdlem

Betonové útesy jsou kolmo nebo šikmo odseknuté části betonové nebo železobetonové trouby s hrdlem, doplňující při montáži podle potřeby hrdlové potrubí. Obsahem standardu je výběr trouby, naměření a vyznačení místa seku, přeseknutí ručním nářadím, zarovnání a začištění.

Potrubí z trub železobetonových těsněné provazcem a cementovou maltou

Potrubím železobetonovým těsněným provazcem a cementovou maltou se rozumí potrubí z trub hrdlových, těsněným provazcem konopným a cementovou maltou. Obsahem standardu je výběr, přezkoušení a očištění trouby, spuštění na dno výkopu trojnožkou nebo autojeřábem, případné vykopání montážní jamky, očištění konců trub, zasunutí konce do hrdla pomocí autojeřábu, utěsnění do poloviny hloubky hrdla provazcem včetně jeho přípravy, utěsnění zbytku hrdla cementovou maltou se zatřením spár a uhlazením, vyrovnání ve směru a spádu, vystředění a zajištění v osazené poloze.

Potrubí z trub železobetonových těsněných pryžovými kroužky

Potrubím železobetonovým těsněným pryžovými kroužky se rozumí potrubí z trub hrdlových těsněných pryžových kroužkem. Obsahem standardu je výběr, přezkoušení a očištění trouby, spuštění na dno výkopu trojnožkou nebo autojeřábem, případné vykopání montážní jamky, kontrola a očištění konců trub, vysušení a namazání hrdla, osazení kroužku, příprava a osazení montážního zařízení, dokončení zasunutí a zajištění, kontrola utěsnění a směrové vystředění, uvolnění a přesun montážního zařízení.

Výřez nebo výsek na potrubí z trub litinových tlakových

Výsek nebo výřez je dodatečné vyseknutí nebo vyříznutí části trub před osazením odbočné tvarovky na dosavadním trubním řádu. Obsahem standardu je ohlášení uzavírání vody, uzavření a otevření šoupat, vypuštění a napuštění vody, odvzdušnění potrubí, naměření a označení místa seku (řezu), provedení seku ručně nebo řezu strojně se zarovnáním a začištěním, spuštění odbočky ručně nebo autojeřábem na dno výkopu, vyrovnání ve směru a spádu, osazení a utěsnění odbočky.

Potrubí z trub a tvarovek litinových tlakových hrdlových s těsnicím kroužkem

Potrubí z trub a tvarovek litinových hrdlových je spojováno v hrdlech těsnicími kroužky. Obsahem standardu je výběr, očištění a přezkoušení trouby nebo tvarovky, urovnání a kontrola lůžka, spuštění trouby nebo tvarovky na dno výkopu ručně, trojnožkou nebo autojeřábem, vložení těsnicích kroužků, nátěr styčných ploch před zasouváním, zasunutí hladkého konce následující trouby nebo tvarovky do hrdla trouby již uložené a to nejčastěji pomocí lanových nebo řetězových zvedáků nebo pákového montážního prostředku, vizuální kontrolu správnosti zasunutí.

Potrubí z trub a tvarovek litinových tlakových hrdlových s ucpávkovým spojem

Potrubí z trub a tvarovek litinových hrdlových je spojováno pomocí ucpávkového spoje. Obsahem standardu je výběr, očištění a přezkoušení trouby nebo tvarovky, urovnání a kontrola lůžka, spuštění na dno výkopu ručně, trojnožkou nebo autojeřábem, očištění konců trub, tvarovek a vnitřků hrdel, při montáži vyvěšení trouby na vhodném zdvihacím mechanizmu pro její vystředění, vysunutí montované trouby nebo tvarovky vůči předchozí po dotyku hladkého konce v hrdle zpět tak, aby montážní značka byla v rovině čela příruby, vystředění ucpávky vůči troubě nebo tvarovce dřevěnými klíny a utažení jednotlivých šroubů ucpávkového spoje.

Potrubí z trub a tvarovek litinových tlakových přírubových

Potrubí z trub a tvarovek litinových přírubových je spojováno sešroubováním přírub s těsněním. Obsahem standardu je výběr, očištění a přezkoušení trouby nebo tvarovky, urovnání a kontrola lůžka, spuštění na dno výkopu ručně, trojnožkou nebo autojeřábem, přípravu šroubů a těsnění, čištění a nátěr šroubů, očištění dosedacích ploch, vložení spodních šroubů, podložek a našroubování matic, nátěr, vsunutí a vycentrování těsnění, vložení ostatních šroubů a podložek, vyrovnání, zašroubování a utažení šroubů, kontrolu spoje.

Trubky ocelové bezešvé hrdlové

Drenáže a trubky pro měřící zařízení z trubek ocelových slouží k propojení měřicího zařízení. Obsahem standardu je urovnání a kontrola lůžka, výběr, přezkoušení a očištění roury, sesazení ve spoji a vyrovnání ve směru a spádu, případné osazení tvarovky, dočasné uzavření trubky proti znečištění, případné přeseknutí nebo přeřezání trubky k docílení tvaru konstrukce, zajištění polohy.

Potrubí Hobas ve výkopu

Potrubí Hobas je tvořeno sklolaminátovými troubami a tvarovkami se spojkami s pryžovým těsněním. Obsahem standardu je výběr trouby nebo tvarovky, kontrola a urovnání lůžka, očištění a spuštění trouby nebo tvarovky do výkopu ručně, trojnožkou nebo bagrem (autojeřábem), očištění styčných ploch od nečistot (hlína, štěrk nebo písek), potření zasouvaného konce trouby a volné části vnitřního povrchu spojky kluzným prostředkem a zasunutí trouby nebo tvarovky buď zatlačením ručně nebo pomocí pák, navijáků, hydraulických lisů nebo lopatou rypadla tak, aby byla dodržena hloubka zasunutí vyznačená na vnější straně trouby ryskou.

Výřez sedla v potrubí Hobas a nalepení odbočky

Výřez sedla slouží k vytvoření otvoru v potrubí Hobas pro nalepení odbočky na potrubí v případech, kdy se přípojky budují po položení hlavního řadu kanalizace. Obsahem standardu je stanovení místa požadovaného výřezu a vyznačení budoucí lepené plochy ryskou, vyříznutí nebo vyvrtání otvoru pomocí rozbrušovačky a přebroušení okraje i hrany otvoru, zdrsnění lepené plochy a okraje výřezu, namíchání lepidla, nanesení na lepenou plochu i lepený materiál, nasazení sedla a zafixování polohy.

Výřez v troubě Hobas

Výřez v troubě Hobas slouží k napojení beztlakého potrubí z trub Hobas, PVC, PE, (HDPE), PP nebo kameniny na řad z potrubí Hobas. Obsahem standardu je stanovení místa požadovaného výřezu a vyříznutí otvoru pomocí rozbrušovačky na rozměry napojovaného potrubí.

Potrubí z trub a tvarovek PVC s lepicím hrdlem

Potrubí je vytvořeno spojením trub a tvarovek PVC pomocí slepení v hrdle. Obsahem standardu je kontrola dna výkopu, kontrola trub a tvarovek, spuštění na dno výkopu ručně, trojnožkou nebo autojeřábem, sundání ochranných víček, nasunutí a označení potrubních dílů, následné rozpojení a nanesení lepidla, konečné slepení dílů a po 15 minutách částečné zasypání pro zajištění polohy potrubí.

Potrubí z trub a tvarovek polyetylenových a polybutylenových - svařování na tupo

Potrubí je vytvořeno spojením trub a tvarovek svařováním na tupo. Obsahem standardu je kontrola a urovnání lože, spuštění trub a tvarovek na dno výkopu, vyrovnání ve směru a spádu, příprava svářecího zařízení, očištění konců trub, vložení do zařízení a upnutí, vyzkoušení, řezání, frézování, zabroušení a začištění trub, nastavení konců trub, nahřátí pomocí elektrického svařovacího zrcadla, vzájemné svaření, částečné ochlazení, povolení a položení trub, zajištění v osazené poloze a přesun svářecího zařízení.

Potrubí z trub a tvarovek polyetylenových a polybutylenových - svařování polyfúzní

Potrubí je vytvořeno spojením trub a tvarovek svařováním polyfúzním. Obsahem standardu je kontrola a urovnání lože, spuštění trub a tvarovek na dno výkopu, vyrovnání ve směru a spádu, příprava svářecího zařízení, očištění konců trub, vložení do zařízení a upnutí, vyzkoušení, řezání, frézování, zabroušení a začištění trub, nastavení konců trub, natavení hrdla a hladkého konce trouby v přípravku pomocí plamene PB hořáku, zatlačení konce do hrdla, částečné ochlazení a položení trub, zajištění v osazené poloze a očištění a přesun svářecího zařízení.

Výřez a montáž odbočné tvarovky z tvrdého PVC

Výřez a montáž odbočné tvarovky z tvrdého PVC je dodatečné vyříznutí části trub pro osazením tvarovky na stávající potrubí. Obsahem standardu je vyříznutí kusu trouby na stávajícím řadu, odstranění otřepů a sražení hran, příprava a spuštění očištěné odbočky do výkopu, nasunutí odbočky, nasunutí přesuvky na druhý konec trubky a na mezikus a uzavření potrubí.

Vodovodní armatury přírubové

Armatury jsou ovládací prvky na vodovodních řadech. Obsahem standardu je výběr a kontrola armatury, očištění těsnicích ploch přírubového spoje, spuštění do výkopu, podložení a zajištění proti posunu, osazení těsnění a předepsaného počtu šroubů, podložek a matic, utažení matic, zajištění polohy, v případě zemní soupravy šoupátkové její osazení včetně zajištění a úpravy na stanovenou délku a přezkoušení funkce, v případě ucpávkových kompenzátorů rektifikaci armatury.

Vodovodní armatury závitové

Armatury jsou ovládací prvky na vodovodních řadech. Obsahem standardu je výběr, kontrola a očištění armatury, zdrsnění závitu, nanesení konopné příze a fermeže, zašroubování, odstranění přebytečného konopí a přezkoušení funkce.

Koncové klapky hrdlové

Koncové klapky slouží k uzavření potrubí. Obsahem standardu je výběr, kontrola a očištění armatury, spuštění do výkopu, rozehřátí asfaltu, utěsnění hrdla provazcem z koudelové příze a asfaltem, zajištění.

Ostatní konstrukce na trubním vedení zděné

Jedná se o drobné objekty jako jsou armaturní šachty na vodovodních řadech, šachty, na kanalizačních trubních řadech a stokách zhotovené zděním z jakéhokoliv druhu cihel. Obsahem standardu je vytvoření základové desky (dna)z betonu s cementovým potěrem nebo očištění hotového podkladu pro zdivo, navlhčení vodou, případné polití cihel vodou, proměření a založení zdi, natažení šňůry a stočení, rozepsání jednotlivých řad na lať, rozprostření malty pod lože z cihel, ukládání cihel na vazbu, sekání cihel, případné vlhčení a zalití spár, provážení hran olovnicí, provážení výškových bodů, podle potřeby zazdění stupadel nebo osazení žebříku, ukončení stěny věncem včetně zřízení bednění, příprava a uložení výztuže a zabetonování, osazení stropních dílců ručně nebo jeřábem nebo bednění pro strop monolitický včetně přípravy a uložení výztuže a zabetonování, provedení potěru ve spádu, případné osazení poklopu a osazení mřížky na odvodňovací jímce včetně osazení odpadní trubky délky 1 m.

Ostatní konstrukce na trubním vedení betonové a železobetonové

Jedná se o drobné objekty jako jsou armaturní šachty na vodovodních řadech, šachty, na kanalizačních trubních řadech a stokách zhotovené z prostého betonu nebo železobetonu. Obsahem standardu je uložení betonové směsi do připraveného bednění na hotový podklad nebo včetně zhotovení podkladního betonu, případně zhotovení bednění včetně nátěru formovým olejem, uložení výztuže pro železobeton, rozhrnutí a hutnění betonové směsi, vyrovnání a stažení latí a uhlazení povrchu dřevěným hladítkem, případné provedení cementového potěru dna, vyspravení nerovností stěn, osazení stropních dílců ručně nebo jeřábem nebo bednění pro strop monolitický včetně přípravy a uložení výztuže a zabetonování, provedení potěru ve spádu, podle potřeby zabetonování stupadel nebo osazení žebříku, případné osazení poklopu a osazení mřížky na odvodňovací jímce včetně osazení odpadní trubky délky 1 m.

© RTS, a. s. | Lazaretní | 615 00